23 листопада, 11.00 – Перехід національної “гарячої лінії” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації на новий короткий, загальноєвропейський номер 116123.

Організатор: Міністерство інформаційної політики України; громадська організація “Ла Страда-Україна”.

Учасники: Катерина Левченко – президентка ГО “Ла Страда-Україна”; Альона Кривуляк– директорка департаменту національних “гарячих ліній” ГО “Ла Страда-Україна”; Ольга Калашник – віце-президентка Громадської організації “Ла Страда-Україна”; Дмитро Золотухін – заступник міністра інформаційної політики України; Анастасія Дєєва – заступниця міністра внутрішніх справ з питань євроінтеграції; Микола Братіца – заступник директора Департаменту-начальник відділу номерного ресурсу Департаменту зв’язку Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації; Леонід Ошеров -­ голова Ради Української асоціації операторів зв’язку “Телас”; Анна Нагорна – спеціалістка 1 категорії відділу розвитку продуктів та контент-послуг Департаменту мультимедіа та ОТТ послуг ПрАТ «Київстар»; Наталія Вітюк – представниця відділу PR та маркетингових комунікацій ТОВ “lifecell”; Ольга Денисенко – старша експертка по роботі з бізнес-абонентами Дирекції з продажу та абонентського обслуговування Відділу продажу бізнес-ринку ПрАТ «Vodafone Україна»; Людмила Шевцова – програмна координаторка гуманітарного проекту Фонду ООН в галузі народонаселення в Україні; Ніна Березіна – головна спеціалістка відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти і науки України; Лариса Зуб – начальниця управління ювенальної превенції Національної поліції України.

Підсумкові матеріали:

Національна “гаряча лінія” із запобігання насильству в сім’ї переходить на європейський номер 

Національна “гаряча лінія” із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації з 24 листопада 2017 року змінює короткий номер 386 на загальноєвропейський номер 116 123.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказала віце-президент громадської організації “Ла Страда-Україна” Ольга Калашник.

“Сьогодні, в 2017 році, це великий крок – перехід номеру телефону національної “гарячої лінії” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми і гендерної дискримінації на загальноєвропейський номер 116 123. Цей номер виділений Європейською директивою і призначений саме для консультування людей, які знаходяться в кризових ситуаціях, які потребують допомоги”, – сказала вона, зазначивши, що перехід буде символічним напередодні початку Всесвітньої акції “16 днів проти насильства” 25 листопада.

Новий номер було виділено рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації. 

Заступник директора департаменту – начальник відділу номерного ресурсу Департаменту зв’язку Нацкомісії Микола Братіца зазначив, що телефонні номери формату 116 визначені Європейською комісією виключно для направлення викликів до національних служб соціального спрямування. 

Цей номер стане третім загальноєвропейським у мережі українських операторів. Першим був номер 116 000 – “гаряча лінія” розшуку дітей громадської організації “Магнолія”, в цьому році відбувся також перехід на номер 116 111 – “гаряча лінія” допомоги дітям. “І от ми бачимо, що в такі стислі терміни, протягом року уже здійснюється перехід і на третій номер 116 123”, – зазначив Братіца.

Окрім того, віце-президент “Ла Страда-Україна” зазначила, що завдяки співпраці із Фондом народонаселення ООН стала можливою робота “гарячої лінії” у форматі цілодобово 7 днів на тиждень. Також вона повідомила, що з 25 листопада “гаряча лінія“ відкриває третій канал консультування.

Калашник повідомила, що лише за 9 місяців цього року абсолютна більшість отриманих дзвінків на лінію стосувалися проблем домашнього насильства. “Тільки за 9 місяців цього року ми отримали більш ніж 22,5 тисячі звернень, з них 96% звернень – це звернення, які стосуються проблеми домашнього насильства”, – наголосила вона. Всі ці факти та звернення потребують дій із запобігання та допомоги постраждалим. У цьому аспекті вона назвала “взірцем взаємодії різних структур” співпрацю з поліцейською мережею “Поліна” в рамках пілотного проекту. 

Заступник міністра внутрішніх справ з питань євроінтеграції Анастасія Дєєва підкреслила, що мережа “Поліна” – це поліцейські мобільні групи, які діють на основі чіткої інструкції і алгоритму та об’єднують патрульних поліцейських, дільничних, слідство, карний розшук. Ці групи комунікують з потерпілим і кривдниками, надають допомогу, реагуючи в цілому на випадки насильства. За її словами, в трьох містах цього проекту було отримано 1,5 тисячі звернень громадян за перші 3 місяці роботи. “Зараз ми починаємо масштабування: місто за містом, область за областю і будемо підключати поступово селища”, – зазначила Дєєва.

Як повідомлялося, правозахисна організація “Ла Страда-Україна” працює для забезпечення гендерної рівності, запобігання всім видам гендерного насильства, зокрема насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та забезпечення прав дітей, сприяючи впровадженню міжнародних стандартів прав людини в усі сфери життя суспільства та держави.

Представництво ООН проведе в Україні “Флешмоб-міст” в рамках акції “16 днів проти насильства” 

Представництво Організації Об’єднаних Націй в Україні проведе “Флешмоб міст”, підсвітивши помаранчевим кольором визначні архітектурні об’єкти в Києві та ще у 15 містах з нагоди Міжнародного дня боротьби з ліквідації насильства.

Про це на прес-конференції в Укрінформі, присвяченій переходу на новий загальноєвропейський номер національної “гарячої лінії” із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації, повідомила програмний координатор гуманітарного проекту Фонду ООН в галузі народонаселення в Україні Людмила Шевцова.

“Для нас є дуже символічним, що перехід на новий номер відбувається безпосередньо напередодні 25 листопада – Міжнародного дня боротьби з ліквідації насильства і початку Всесвітньої акції “16 днів проти насильства”, яка буде проходити у більшості країн світу, і в тому числі в Україні. Представництво Організації Об’єднаних Націй безпосередньо проведе по всій нашій країні так званий флешмоб міст, де будуть підсвічуватися помаранчевим кольором різні визначні архітектурні будівлі та пам’ятники архітектури вже завтра ввечері, о 17-й годині”, – сказала вона.

Акція розпочнеться 24 листопада на Майдані Незалежності і символічно розпочне відлік всесвітньої кампанії 16 Днів активізму проти гендерно зумовленого насильства в Україні.

Як повідомлялося, міжнародна кампанія “16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства” проводиться щороку і триває з 25 листопада – Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, до 10 грудня – Дня прав людини.

На підтримку цієї громадської ініціативи щорічно проводиться кампанія генерального секретаря ООН із боротьби з насильством щодо жінок (UNiTE), яка закликає до глобальних дій, спрямованих на підвищення обізнаності та створення можливостей для обговорення проблем та рішень у всьому світі. В останні роки кампанія UNiTE використовувала помаранчевий колір як спільну тему, яка проходить через усі глобальні заходи. Помаранчевий є одним з офіційних кольорів кампанії UNiTE і в контексті її глобальної адвокації, використовується як символ світлого майбутнього, вільного від насильства щодо жінок та дівчат.

В Україні кампанія UNiTE була офіційно розпочата у 2015 році, і з цього часу до кампанії приєдналися понад 100 партнерів по всій країні.

Відео з прес-конференції: